Van prentenboek naar lespakket

Burgerschap is een essentieel en verplicht onderdeel in het onderwijs. Vooral de laatste jaren is er veel aandacht voor verschillen in gewoonten en gebruiken in verscheidene culturen. Het kleurrijke prentenboek Spiegelbeeld van kinderboekenschrijfster Dayenne Schurman – de Bruin en illustrator Dineke Liefers, over de 5-jarige Kelsey, vormt de basis van het lespakket. De thema’s in Spiegelbeeld zijn voor alle kinderen herkenbaar: anders zijn, vriendschap, onzekerheid, diversiteit en zelfvertrouwen.

Kelsey woont in de grote stad en heeft veel vrienden uit verschillende culturele milieus om zich heen. Al spelend leert zij over onze multiculturele samenleving en ontdekt ze verschillen en overeenkomsten tussen mensen. Zo ontwikkelt zij een realistische, nuchtere kijk op de wereld. Zelfvertrouwen en zelfontplooiing gaan soms gepaard met onzekerheid, maar gelukkig is oma er om al haar vragen te beantwoorden. In alledaagse situaties beleeft Kelsey grootse avonturen. Herkenbaar voor ieder kind dat net als Kelsey nieuwsgierig is naar zichzelf en naar anderen.

Het lespakket biedt daarom goede mogelijkheden voor activiteiten op het gebied van burgerschap, zelfbewustzijn en diversiteit. Spiegelbeeld maakt de gevoelens die hierbij komen kijken inzichtelijk voor jonge kinderen, en daardoor makkelijk bespreekbaar in de groep.

De laagdrempelige lessen, krachtige onderwerpen en inspirerende ideeën zullen zowel de gedachtewereld van het jonge kind, als ook die van de leerkracht, verrijken. Dit lespakket stimuleert om van en met elkaar te leren en ontdekken.

Een lespakket dat het jonge kind meeneemt in de wereld van nu en waarin het zich ontwikkelen kan tot een actief en krachtig individu in onze multiculturele samenleving.